10 gode råd til at tage et god fotografi

2019-09-06

Ofte er det meget små detaljer som gør den store forskel, på det lækre og det helt almindelige fotografi. Her er således 10 råd til at tage et godt fotograf, som også er metoder jeg anvender gennem min fotografering af mine kunder 

Råd 1: Horisonten.

Det er vigtigt at horisonten er i vatter, da skæve horisonter tager meget fokus fra billedets vigtige motiver. Dette kan nemt rettes gennem diverse redigeringsprogrammer så som Photoshop og Lightroom.

Råd 2: Få styr på fokus

Med at have sætte fokus på hvor dit fokus lægges i dit fotografi, sørger du for at skabe en komposition i billeder. Du trækker dit motiv med fokus frem i forgrunden, og derfor motivets baggrund tilbage i billedet.

Råd 3: Hele mennesker

Det er vigtigt at du ikke skærer mennesker af i dine billeder. Når du fotograferer mennesker, skal du sørge for at hele mennesker ses i billedet, da det ellers forstyrrer helhedsoplevelsen af billedet. Ligeledes skaber afskårne mennesker på et billede en forvirrende komposition i billeder.

Råd 4: Brug komposition aktivt

Det kan være fint at tage udgangspunkt i reglen om tredjedele, men der er mange muligheder for at udforske kompositionsreglerne og udfordre dine motiver. Prøv fx med et helt symmetrisk billede med hovedmotivet i midten. Det vigtigste er, at du tager et aktivt valg.

Råd 5: Redigér billeder lige til grænsen

Undgå at billedredigere for lidt eller for meget. Det er en smagssmag, men vi ærgrer os altid lidt, når vi ser billeder, der lige kunne løftes lidt ved at justere højlys og skygger.

Og vi er lige så triste, når vi ser fotos, der har fået alt for meget kontrast eller for meget knald på farverne. Redigér eventuelt dine billeder, og vend så tilbage til dem efter et par dage, så du ikke stirrer dig blind på dem.

Råd 6: Undgå kunstigt lys

Vi ser tit billeder, der er taget i løbet af dagen, men stadig lider under en helt skæv hvidbalance på grund af mørkt og trist kunstigt lys. Ryk tættere på et vindue, eller gå udenfor, og udnyt det lækre dagslys. Naturligt lys booster dine billeder fra fesne til fantastiske.

Råd 7: Brug lyset rigtigt

Hvis du, trods tip nr. 8, arbejder med kunstigt lys, så brug det rigtigt. Vi har set mange billeder, fx bryllupsbilleder, der er ødelagt af forkert belysning og ser uprofessionelle ud. Så brug tid på at lære at udnytte lyset rigtigt, når du fotograferer.

Råd 8: Fotografér med et formål

starten skyder man bare løs for at lære det, men med tiden bør du tænke over, hvad det er, du vil sige med det her billede, og hvordan du kan sige det. Det får dig til at tænke over fx fokus og komposition og giver dig bedre billeder.

Råd 9: Hold dig til naturlit udtryk

Er dit portræt ikke helt, hvor det skal være, så forsøg ikke at kompensere med ekstra vildt hår, make-up eller kostumer. Brug i stedet mere tid på at fremkalde følelser hos modellen, som du kan gengive, eller afprøv nye vinkler for at få det udtryk frem, du leder efter.

Råd 10: Kopiér ikke andre fotografer

Brug andre som inspiration eller motivation, men lad være med at kopiere dine kolleger 1:1. Dit arbejde vil udvikle sig langt mere, og dine billeder vil have mere personlighed og kant, når de udspringer af din egen kreativitet.